Aksi Kedi Logo

O Mama Buraya Gelecek!

Fetih Sonrası Kurulan İlk Osmanlı Semti

15 Ekim 2021 - 13:39
71 Okunma
4 Paylaşım

Hem Osmanlı'nın hem Cumhuriyet'in miting alanıydı

Fetih Sonrası Kurulan İlk Osmanlı Semti p>Bugün Tarihî Yarımadanın kavşak noktalarından olan Saraçhane, Osmanlı İstanbul'unda ilk kurulan semt olma özelliğinin yanında Fatih ilçesinin temellerinin atıldığı yerdir. Halkın genel kullanımıyla 'Saraçhanebaşı' Bayezid'den gelip Vezneciler üzerinden buraya uzanan aksla Unkapanı ve Aksaray'ın teşkil ettiği aksın kesiştiği alanda, yani İstanbul'un ortasında yer alır. İstanbul haritası üzerinde tanımlayacak olursak Saraçhane; merkezi Atatürk Bulvarı ile Şehzadebaşı Caddesi'nin kesiştiği nokta olan Bozdoğan Kemeri'nin çevresindedir .
Kuzeydoğu - güneybatı doğrultusunda Zeyrek ile Aksaray, doğu - batı doğrultusunda ise Şehzadebaşı ile Kıztaşı arasında kalan semttir. Aksaray ile arasında Horhor mahallesi yer alır.

ilk miting alanı, osmanlı miting, cumhuriyet miting, Saraçhanebaşı, un kapanı, aksaray

Tarihi yerleşim, üretim ve çarşı alanı olan Saraçhane , Osmanlı'nın son dönemlerinde de önemli toplumsal hareketlere sahne olmuştur. 19 Mayıs 1919'da, İzmir'in Yunanlılar tarafından işgalini protesto için Saraçhanebaşı'nda yapılan iki büyük mitingde elli bin kişi toplanmıştı. Tekbir sesleri ve Türk bayraklarının siyaha bürünmüş hali tepkinin büyüklüğünü yansıtmaktadır. Alanda yaşanan dokunaklı havanın içinde karalar giymiş bir Türk kadını olan Halide Edip ( Adivar ) kalabalığın karşısına çıkmış, onları coşturan ve ağlatan bir konuşma yapmıştı. Yıllar sonra Cumhuriyet döneminde Saraçhane yine büyük bir mitinge sahne olmuştur. 27 Mayıs 1960 askeri müdahalesinden sonra, 31 Aralık 1961'de gerçekleştirilen Saraçhanebaşı miting de, işçi kesiminin Türkiye'de gerçekleştirdiği ilk ve en büyük miting olarak tarihteki yerini alır. Kimi gözlemcilere göre İstanbul ve çevre illerle Anadolu'nun çeşitli yerlerinden gelen 100.000, kimilerine göre 150.000 işçi mitinge katılmıştır .