Su Ve Jeotermal Enerji
PARAGUAY-BREZİLYA SINIRINDAKİ ITAIPU BARAJI, PARAGUAY'IN ENERJİSİNİN YÜZDE 76'SINI SAĞLAR .

Hareket eden sudaki enerji ve yerkabuğundaki ısı, elektrik üretmek için kullanılabilir. İkisi de temiz, sürdürülebilir enerji kaynağı sunar ama genellikle önemli altyapı yatırımı gerektirmektedir.
Gelgit Enerji
Gelgit enerjisi, okyanus gelgitlerinin doğal alçalıp yükselmesinin kinetik enerjisini yakalayıp, elektrik jeneratörlerini çalıştıran türbinleri döndürür. Bazı sistemler rüzgar türbinlerine benzer müstakil türbinleri kullanırken, gelgit barajları genellikle bir koyda ya da haliçte inşa edilen büyük bir barajda birden fazla türbini gerektirir.
Hidroelektrik santrali
Hidroelektrik santrali (HES) yüksekten inen ya da hızlı akan suyu kullanıp, bir elektrik jeneratörünü çalıştıran türbinleri döndürür. En yaygını, suyun yüksek bir bendin arkasında toplanıp türbinlerden geçmesini sağlamaktadır.
Jeotermal enerji
Sıcak yeraltı kayaçlarının ısısı farklı biçimlerde kullanılabilir. Yeraltı suyu doğrudan çıkarılabilir ya da jeotermal bir bölgeye su pompalanıp, elektrik üretmede kullanılan ısı elde edilebilir. Jeotermal enerji, kömürle çalışan bir elektrik santralinin zararlı emisyonlarının küçük bir bölümünü üretir.

SONDAJIN TEHLİKELERİ
Güçlendirilmiş jeotermal sistemler ( EGS ) yüksek basınçla SIVI enjekte edip kayalarda çatlaklar ve kırıklar yaratır; böylece sıvı daha geniş bir alandan geçip daha fazla ısı alabilir. Böyle bir kırılmanın kontrol edilemeyen sismik faaliyet yaratabildiğine dair kanıtlar vardır. 2006'da İsviçre'de, 3,4 büyüklüğünde bir depremden Basel'deki bir jeotermal santral sorumlu tutuldu. On bir yıl sonra , Güney Kore'de 5,4 büyüklüğünde bir deprem 82 kişinin yaralanmasına neden oldu. İlk incelemeler, depremin yerel bir jeotermal santralden kaynaklanmış olabileceğini gösteriyor .