Aksi Kedi Logo

O Mama Buraya Gelecek!

Kraliçe Nefertiti Hakkında 10 Gerçek

14 Haziran 2022 - 16:33
535 Okunma
8 Paylaşım

Kraliçe Nefertiti Hakkında 10 Gerçek

Kraliçe Nefertiti (M.Ö. 1370-1330), eski Mısır tarihinin en çekişmeli ancak zengin dönemlerinden birinde hem bir eş hem de kraliçe olarak benzersiz bir şekilde etkiliydi. Eski Mısır'ın tek bir tanrıya, güneş tanrısı Aten'e tapmasının temel katalizörü olan Nefertiti, politikaları nedeniyle hem sevildi hem de nefret edildi. Bununla birlikte, evrensel olarak kabul edilen güzelliği, bir ideal ve onun yaşayan bir doğurganlık tanrıçası olarak kabul edildiği anlamına geliyordu.


Nefertiti hakkında ‘’O nereliydi?’’, ‘’Mezarı nerede?’’ gibi bilinmeyen önemli sorular var. Bu kalıcı belirsizliklere rağmen, Nefertiti eski Mısır'ın en ikonik figürlerinden biri olmaya devam ediyor. Bugün, Nefertiti'nin ünlü bir büstü, Berlin'deki Neues Müzesi'nde sergilenmektedir ve bu durum olağanüstü hükümdarın mirasının ölümsüzleşmesine yardımcı olmuştur.


Peki Kraliçe Nefertiti kimdi?



1. Nefertiti'nin nereden geldiği belli değil

Nefertiti'nin ailesi bilinmemektedir. Ancak Mısırlıdır ve adı 'Güzellik Geliyor’ anlamına gelir. Bu da bazı Mısır bilimcilerine onun Mitanni'den (Suriye) bir prenses olduğuna düşündürmektedir. Bununla birlikte Mısır Firavunu IV. Amenhotep'in (sonradan Akhenaton) eşi, Firavun Tutankhamun'un kayınvalidesidir.


2. Muhtemelen 15 yaşında evliydi

Nefertiti'nin Amenhotep III'ün oğlu, geleceğin firavunu Amenhotep IV ile ne zaman evlendiği belli değil . Ancak, evlendiğinde 15 yaşında olduğuna inanılıyor. Çift, M.Ö. 1353'ten 1336'ya kadar birlikte hüküm sürmeye devam etmiştir. Rölyefler, Nefertiti ve Amenhotep IV'ü ayrılmaz ve eşit şartlarda, birlikte savaş arabalarına binmiş ve hatta toplum içinde öpüşen kişiler olarak tasvir eder. Tüm hesaplara göre, çiftin eski firavunlar ve eşleri için çok sıra dışı olan gerçek bir romantik bağlantısı vardı.



GÖRSEL AÇIKLAMASI BURAYA

3. Nefertiti'nin en az 6 kızı vardı

Nefertiti ve Akhenaten'in birlikte en az 6 kızı olduğu biliniyor - ilk üçü Thebes'te, diğer üçü Akhetaton'da (Amarna) doğdu. Nefertiti'nin iki kızı Mısır kraliçesi oldu. Bir zamanlar, Nefertiti'nin Tutankhamun'un annesi olduğu teorileştirildi; ancak, ortaya çıkarılan mumyalar üzerinde yapılan bir genetik çalışma, o zamandan beri onun olmadığını gösterdi.


4. Nefertiti ve kocası dini bir devrim yaptı

Nefertiti ve firavun, güneş tanrısı Aten'i Mısır'ın çok tanrılı kanonunda en önemli ve tapılacak tek tanrı olarak tanımlayan Aten kültünün kurulmasında büyük rol oynadı. Amenhotep IV, adını Akhenaten ve Nefertiti'yi tanrıyı onurlandırmak için ‘Güzel bir kadın geldi, bu Aten'in en güzeliydi' anlamına gelen 'Neferneferuaten-Nefertiti' olarak değiştirdi. Bu törende Nefertiti ve Akhenaten de muhtemelen rahipti.

Aile, yeni tanrılarını onurlandırmak için Akhetaton (el-Amarna) adlı bir şehirde yaşıyordu. Şehirde birkaç açık hava tapınağı ve ortasında bir saray vardı.



GÖRSEL AÇIKLAMASI BURAYA

5. Nefertiti, yaşayan bir doğurganlık tanrıçası olarak kabul edildi

Nefertiti'nin abartılı 'kadınsı' vücut şekli ve ince keten giysileri ile vurgulanan cinselliği ve altı kızının doğurganlığının simgesi olması, onun yaşayan bir bereket tanrıçası olarak kabul edildiğini göstermektedir. Nefertiti'nin son derece cinselleştirilmiş bir figür olarak sanatsal tasvirleri de bunu desteklemektedir.


6. Nefertiti kocasıyla birlikte hüküm sürmüş olabilir

Bazı tarihçiler, kabartmalara ve heykellere dayanarak, Nefertiti'nin 12 yıl hüküm sürdükten sonra, kocasının eşinden ziyade eş hükümdarı olan kraliçe naibi olarak hareket etmiş olabileceğine inanıyor. Kocası, onun eşit olarak tasvir edilmesini sağlamak için büyük çaba sarf etmişti. Bu nedenle Nefertiti genellikle firavunun tacını takan veya savaşta düşmanları vuran olarak tasvir edilir. Ancak siyasi statüsünü doğrulayacak yazılı bir kanıt yok.



GÖRSEL AÇIKLAMASI BURAYA

7. Nefertiti, eski Mısır'ın en zengin dönemine hükmetti

Nefertiti ve Akhenaten, eski Mısır tarihinin büyük olasılıkla en zengin dönemine hükmetti. Onların saltanatı sırasında, yeni başkent Amarna da Mısır'daki diğer tüm dönemlerden farklı olarak sanatsal bir patlama yaşadı. Tarz, hareket ve figürleri uzatılmış eller ve ayaklarla daha abartılı oranlarda gösterirken, Akhenaten tasvirleri ona belirgin göğüsler ve geniş kalçalar gibi kadınsı nitelikler atfedmiştir.


8. Nefertiti'nin nasıl öldüğü belli değil

2012'den önce, Nefertiti'nin ve Akhenaten'in saltanatının 12. yılında tarihi kayıtlardan kaybolduğuna inanılıyordu. Yaralanma, veba veya doğal bir nedenden dolayı ölmüş olabileceği öne sürüldü. Ancak 2012 yılında, Akhenaten'in saltanatının 16. yılına ait, Nefertiti'nin adını taşıyan ve onun hala hayatta olduğunu gösteren bir yazıt keşfedildi. Ancak hala ölümünün koşulları bilinmiyor.


9. Nefertiti'nin mezarının yeri gizemini koruyor

Nefertiti'nin cesedi hiçbir zaman keşfedilemedi. Amarna'da ölseydi, Amarna kraliyet mezarına gömülecekti; Ancak ceset bulunamadı. Onun Krallar Vadisi'nde bulunan cesetlerden biri olduğu yönündeki spekülasyonlar da daha sonra asılsız çıktı.


GÖRSEL AÇIKLAMASI BURAYA

2015 yılında İngiliz arkeolog Nicholas Reeves, Tutankhamun'un mezarında gizli bir kapıyı gösterebilecek bazı küçük işaretler olduğunu keşfetti. Nefertiti'nin mezarı olabileceği teorisini kurdu. Ancak, radar taramaları hiçbir oda olmadığını gösterdi.


10. Nefertiti'nin büstü tarihte en çok kopyalanan sanat eserlerinden biridir

Nefertiti büstü, eski Mısır'ın en çok kopyalanan eserlerinden biridir . Bir Alman arkeoloji grubu tarafından 1912'de atölyesinde keşfedildiği için, M.Ö. 1345 civarında heykeltıraş Thutmose tarafından yapıldığı düşünülüyor. Büst, 1920'lerde Neues Müzesi'nde sergilendi ve dünya çapında büyük bir ilgi gördü. Günümüzde antik dünyadan bir kadın figürünün en güzel tasvirlerinden biri olarak kabul edilmektedir.