Peter Pan Sendromu: Büyümeyi Reddeden Çocuk Adamlar

Peter Pan Sendromu (veya kompleksi), Varolmayan Ülke (Neverland)’de yaşayan, ebediyen bir küçük çocuk olan Peter Pan'ın karakterine atıfta bulunarak, büyümeyi reddeden, yetişkin sorumlulukları istemeyen kişiyi belirleyen psikolojik bir olgudur. Bu sendrom en sık erkekleri etkiler.
Tanım: Peter Pan Sendromu Nedir?
Peter Pan Sendromu, 1983 yılında psikanalist Dan Kile tarafından geliştirilen psikolojik bir kavramdır. Büyüme korkusu olan çocuklarda ve olgun oldukları halde çocuk gibi davranan insanlarda görülen davranış bozukluğudur.
Davranış: Belirtiler Nelerdir?
Bu sendroma sahip bir kişi, çoğunlukla bir erkek, yetişkin yaşamının sınırlarında yaşar. Fiziksel ve duygusal olgunlaşmamışlık ile karakterizedir, yetişkin gibi karar vermeyi erteler, sorumlulukları reddeder, gerçek dünyayla yüzleşemez, hayali dünyasına uyum sağlar, dünyayı kendi istediği gibi yapmaya çalışır. Bunu başarmak için de etrafındakileri de manipüle etmeye başlar.
Nedenleri Nelerdir?
Peter Pan Sendromu’nun kökleri çocukluktadır. Psikanalistler , "Peter Pan Sendromu çoğunlukla, aile hayatı görünüşte iyi olan, ancak annesinin babasını karalayacağı ve babanın hiçbir şey söylemediği, üzüntüsünü görünümün arkasına gizlediği bir erkek çocukta başlar" diye açıklar. Sonuç: Çocuğun babası hakkında iyi bir imajı yoktur ve yetişkin bir erkek olmak istemez. Ayrıca annesinin, babasının yanında kendini kötü hissettiğini görür ve merak eder. "Büyümenin ne faydası var?" diye düşünür.

"Bu çocuk, bir çiftle baş başa kalıyor ve kendini değerli hissetmiyor, babası ve annesi tarafından sevilmek için mükemmel olmaya çalıyor. Bu mükemmelliğe ulaşamadığı için yavaş yavaş kendine olan güvenini de kaybediyor."
Ne Testi Yapmalı?
Peter Pan Sendromu klinik bir varlık olmadığı için böyle bir tanı testi yoktur. Kişinin kendisi veya bir yakını tarafından danışılan psikolog veya psikiyatrist, sorular sorarak ve hastanın mükemmel olmak isteyip istemediğini, dünyanın harika olmasını isteyip istemediğini, geriye dönüp bakmayı başarıp başaramadığını görerek teşhis koyabilir. Böylece devam eden bir Peter Pan Sendromu mu, yoksa hastanın başka bir sendromu mu veya çıkma sürecinde mi olup olmadığını anlayabiliriz.
"Kişi duygularını ifade etmeye başlarsa, artık bu sendromun içinde olmaya başlar”.
Çözüm: Nasıl Tedavi Edilir?
Bu durumdan kurtulmak için hastanın yetişkin bir kişi eşliğinde terapi (psikolog, psikoterapist, psikiyatrist) alması şarttır. Terapi onu iyileştirebilir. Sevdiklerinizin desteği çok önemlidir. Bu süreçte sabırlı ve sakin olmalı, desteğinizi eksik etmemelisiniz.